Solcellefasader - når byggherre prioriterer bærekraftige valg

Dato: 26 Jan 2022

En bærekrafts-sertifisering sikrer bedre utleiepriser og kortere tid med tomgang uten leiere.

Kontorbygningens solsellefasade fremstår gylden og med karakteristiske relieffer av lys og skygge, som uansett været og lyset skaper et signifikant bidrag til bybildet.  Breidablikkgården Haugesund – energiproduserende, bærekraftig fasadekledning. Foto: Christoffer Steinsvåg. 

Så kontant oppgjør den internasjonale meklerkjede og eiendomsadministrator CBRE fordelene ved et sertifisert kontorbygg i deres rapport” Is suistainable certification in Real Estate worth it?”

Kontorhuset Breidablikkgården i Haugesund med egen produksjon av energi fra solseller i fasaden, er oppført av en visjonær byggherre, som prioriterer bygningens arkitektoniske uttrykk, funksjon og liv over tid – fram for kortsiktige økonomiske besparelser:

” Det viktigste for oss var å skape ett bygg som skiller seg vesentlig ut i markedet, lever opp til alle dagens krav – og samtidig er fremtidsorientert. Vi hadde tidligere bygget et lavenergibygg og ville nå strekke oss enda lengere og få en miljøsertifisering. Derfor ble målsettingen at det nye kontorhuset skulle miljøsertifiseres etter BREEAM Excellent standarden”, forteller prosjektleder Olav Sæbø fra byggherren Sæbø Holding.

ARKITEKTEN HAR SKAPT EN LEVENDE FASADE
”Estetikken spiller en viktig rolle. Vi har arbeidet med changeringen i SolarLab fasadeplatene, som skifter farge alt etter lysets brytning i deres coating. Det er en måte å spille på de elementene platene har i seg selv. Det har samtidig vært den største utfordringen, fordi fargene oppfattes veldig forskjellig etter vinkelen tilskueren har” forklarer arkitekten på bygget Peter Feltendal.

” Når man arbeider med fasader er det to motsatt rettet behov: Du vil ha dagslys inn, men har samtidig bruk for å holde solen ute for å begrense behovet for kjøling, som er mere kostbart enn produksjon av varme. Og i et kontorbygg er det en rimelig stor varmeproduksjon fra personbelastning og maskiner, pc-er og annet”, forklarer han.

” Jeg hadde tidligere sett andre løsninger med fasadeintegrerte standard solceller, men SolarLabs produkt skiller seg ut ved at du kan behandle det som en alminnelig fasadeplate” fortsetter Peter Feltendal. Energiproduksjon fra solcellene i fasaden dekker en vesentlig del av bygningens energibehov, men arkitektens ambisjon i prosjektet var også å bruke platenes vinkling, deres solorientering, til både å redusere solinnstrålingen i rommet og samtidig optimere det areal, der er til solenergi produksjon, for derved å redusere den tid, hvor det skal brukes aktiv sol avskjermning med screens.

” Vi har valgt å bruke en geometrisk løsning i fasadene for å få minimert den mengde sollys, som stråler inn i rommet, og samtidig bevare et stort glassareal, så dagslyset kommer inn. Byggherre har hele tiden stått sterkt på, hvordan byggeriet skulle se ut – det er gjennomført fra start til slutt, og selv om bygget er en firkantet kasse, er resultatet blitt mye mer levende, og jeg er blitt veldig fornøyd med prosjektet” understreker Peter Feltendal.


Breidablikkgården Haugesund – energiproduserende, bærekraftig fasadekledning. Foto: Christoffer Steinsvåg. 

VISIONÆRE AKTØRER
Den føromtalte rapporten fra CBRE viser, at bærekraftige kontorer på tvers av 15 byer i 12 land oppnår høyere leieinntekter – og i alle byer har de sertifiserte byggene betydelig kortere perioder hvor kontorene ikke er leiet ut. Så selv om strømprisene var lave i Norge, da byggherre besluttet seg for dette nye og annerledes konsept, holdt de fast i målsettingen om en BREEM sertifisering og valgte bl.a. å produsere strøm på bygningen for å tiltrekke gode leietakere og skille seg ut fra mengden - Asplan Viak, som var arkitekt på prosjektet, er i dag en av leietakerne.

Beslutningen om å bruke en skreddersydd solsellefasade fra SolarLab, hvor fasadeplatene har en dobbelt funksjon, idet de både er med til å skape et estetisk uttrykk og samtidig produserer strøm, ble truffet etter et besøk på Copenhagen International School i København, hvor en SolarLab fasade produserer strøm på 6.000 m2 fasadeareal. Produktet ble valgt, fordi vi ønsket et konsept som ikke var sett før og som appellerer til fremtidige leietakere. Prosjektet ble gjennomført i samarbeide med visjonære aktører som gjerne ville være med på – og så verdien i – et så høyt kvalifisert miljøvennlig bygg og med Breidablikkgården har vi etter vår oppfattelse fått en fasade, som arkitektonisk er enda mere forfinet”, sier en tilfreds byggherre Olav Sæbø.